Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus.

7 November 2022,

Dit is een pagina, die ik eigenlijk express heb weggelaten, voor maanden! Want ik praat nu eenmaal niet graag over mijzelf, ben ook erg gesteld op mijn privacy, maar ik begrijp ook dat als je met regelmatige frequentie iemand zijn blogs leest, stories op Insta volgt, de verandering voelt en ziet bij iemand, dat je best nieuwsgierig bent naar de persoon achter de blogs en haar verhaal 😉

Dat gezegd hebbende, volgen hier wat vragen die mij meerdere keren zijn gesteld, wellicht vragen die jij jezelf ook hebt afgevraagd…

…Tof dat je er bent,

Xx, Monica

 

Waarom heb je een switch gemaakt van LOA businesscoach naar consultant?

Iets meer dan 7 jaar geleden startte ik met mijn blog, het was mijn intentie om een soort lifestyle blog te creëren, waarin ik deelde hoe ik spiritualiteit toepasde in mijn dagelijks leven én later ook in mijn business. Mijn ochtendroutine’s, de boeken die ik las, ik  ontdekte dat mijn content meer en meer de kant opging van het intuïtieve, de persoonlijke en mijn spirituele ontwikkeling.

Werken met de LOA, tips en tricks om een mindshift te maken, energetisch leiderschap, waren onderwerpen waar ik veel over schreef, niet omdat ik mijzelf als een expert zag, maar ik begreep heel goed wat ik leerde en ik kon het op een manier communiceren die voor anderen makkelijk was om te begrijpen – een ‘gift’ die vandaag de dag er nog steeds is.

Regelmatig krijg ik berichtjes van mensen die dankbaar zijn, dat ik zo goed situaties, gevoelens, gedachtes kan omschrijven die zij ook denken of voelen, maar niet kunnen verwoorden, of dat ik dingen uitleg en benader die maar weinig mensen uitleggen en- of aankaarten.

Ik heb altijd moeite gehad met één bepaalde gedachte binnen de LOA, namelijk deze; dat je iedere omstandigheid zelf creëert. Niemand creëert dat ze overvallen of verkracht worden. PUNT. Dit heeft niets met de LOA te maken.

Door alle woo-woo vaagheid in de spirituele community, probeerde ik altijd een down-to-earth en praktisch perspectief te bieden.

Dus dit blog was mijn leven, zo leefde ik en zo deelde ik over mijn persoonlijke, zakelijke én spirituele ontwikkeling.

Totdat ik zelf weer eens in een coachingtraject stappte, waarin ik naarmate de tijd voorbij ging, meer gedesillusioneerd werd, betreft de hele mainstream spiritualiteit, coachindustrie en de marketing die er om heen hangt.

Het werd mij persoonlijk duidelijk dat er in de coachingswereld óók mensen zijn die totaal niet weten waar ze mee bezig zijn – ( maar het copy-paste principe toepassen zonder bepaalde dingen zelf doorleeft te hebben) –  als dat al niet erg genoeg is – begon ik ook meer en meer in te zien, hoe spiritualiteit gecommercialiseerd is.

Boos was ik, op mijzelf, op de coachingsindustrie. Ik had het vertrouwen verloren in wat eens zo heilig en zoveel voor mij betekende.

Het kwam eigenlijk heel mooi samen met een andere gewaarwoording die ik had, al geruime tijd voelde ik geen vuur meer voor een doel binnen mijn huidige bedrijf, immers had ik al zoveel bereikt.

Ik deed de online programma’s, ik deed de retraite’s, ik deed de events, ik had de betaalde community’s, ik had de leuke de klanten, ik had een online Academy, ik deed de 80K winst per jaar.

Door mijn groei als mens, vrouw, moeder en ondernemer, kon ik in 2018 mijn schulden inlossen en een lang gekoesterde droom ook nog waarmaken; emmigeren met mijn gezin naar het prachtige Curaçao.

Wat besloot je om toch door te gaan in een andere richting en niet full time in de appeltaart business te stappen?

Ja, je verzint het niet, maar ik maak graag appeltaart, naar mijn moeders recept 😉 Die errug wordt gewaardeerd binnen mijn familie en gezin. Wie weet wordt dit mijn side hustle 😉

Op het einde van dat coachingsprogramma, gebeurde er zoveel in mij. Als ik s’ochtends opstond opende zich een hoofdstuk, werkte ik er doorheen en eind van de dag kon ik het hoofdstuk sluiten en dit ging wekenlang door. Inzicht na inzicht. (Waar ik, heerlijk cliche, achteraf enorm dankbaar voor ben)

Het werd pijnlijk duidelijk dat de moderne spiritualiteit een enorme schaduwkant heeft en het word tijd dat ze ermee geconfronteerd wordt.

De alarmbellen bleven rinkelen en op een gegeven moment, had ik een keus te maken; ‘Blijf ik het wegduwen? Of ging ik het omarmen…het werd dat laatste. Ik werd overlaade met het gevoel; Dit is waar je je al die tijd op hebt voorbereid.

Dus dat is de reden dat je content en diensten geshift zijn naar de richting waar het nu is?

F.CK. JA.

Ik kwam erachter dat moderne spiritualiteit vandaag de dag zo ver af staat, van zijn oorsprong.

Moderne spiritualiteit, met name het soort ik tegenkom op Social Media, is doordrenkt met onwetendheid, ego, narcissme en onjuiste informatie – die in veel gevallen ( niet allemaal ) meer schade toebrengt, dan dat het mensen daadwerkelijk helpt.

Wat ook tegen mijn borst stuit, is de manier waarop er gemarket word. Ronduit beschamend. Sommige mensen zullen alles zeggen om maar een sale te kunnen maken. Iedere keer als iemand drukt op jouw pijnpunten (zeker als het ongeheeld trauma is)  om een sale te maken, is gewoon onetisch AF.

Lang verhaal kort 😉 Ik kwam tot de conclusie dat deze schaduwkant van moderne spiritualiteit, nog meer onderzocht dient te worden en naar buiten gebracht dient te worden.

Dus ik bracht in kaart wat nu de meest problematische aspecten zijn binnen moderne en mainstream spiritualiteit. Dingen als toxische positiviteit, een gebrek aan trauma – informed mindsets, onwetende en systematische onderdrukking en ik vind daar iets van! Het brengt meer schade aan dan het heling, geluk en rust brengt. Het houdt mensen vaak in een loop, in plaats van dat het ze echt bevrijd of de begeerde innerlijke rust vinden.

We zijn nu op het punt in tijd beland, waarin zelfs Doreen Virtue –  de best selling author van Hay House ooit –  afgestapt is van moderne (new age) spiritualiteit en haar relatie met God heeft hersteld en dat Deepak Chopra een decoratie collectie heeft bij ABC Carpet.

Het ding wat ik heilig beschouwde en waarin ik binnen mijn familie – en vriendenkring maar weining over sprak, is een populair marketing ding geworden.

Ik maak serieus bezwaar tegen de schadelijke en toxische manier van marketing doen.

Dus ik pleit voor een maatschappelijk verantwoorde benadering van spiritualiteit en conscious marketing.

Ik geef je een praktisch, genuanceerd perspectief op spiritualiteit, conscious marketing en gerelateerde onderwerpen om je te helpen de onzin van het echte toffe te onderscheiden.

Naast dat ik dit een mega belangrijk onderwerp vind, vind ik Social Justice, all matters of the heart, financiën ook geweldige onderwerpen om over te praten en te teachen. Dus binnenkort komt mijn podcast online.

Wat is je achtergrond?

Ik heb een diploma in sales en- marketing in de Mode-Industrie. Nu hoor ik je wellicht denken, maar waarom schrijf je dan zo  vaak en spot on?

En dit gaat echt gek klinken, maar voor al mijn schriftelijke overhoringen, mijn examens op school of wat ik maar volg, schrijf ik hele verhalen over de stof die ik moest leren en- of wilde begrijpen ;-).

Lol, I kid you not.

Schrijven heeft mij ook enorm geholpen om mijn burn out te overwinnen. Ok, ik heb hier en daar een spelfout en het schort ook zeker wel eens aan mijn zinsopbouw, ik gooi dit op de hoop – Ik schrijf zoals ik praat en mijn vader komt uit Oost- Duitsland, dus gebrekkig Duits en Nederlands, maar beter Engels was wat we thuis praatte.

In aanvullig tot dat diploma, heb ik ook een diploma voor basis psychologie, wat je wellicht niet zal verbazen, gezien mijn facinatie met hoe mensen in elkaar zitten. Ik heb mij ook nog een beetje verdiept in sociologie, maar het meeste heb ik zelf geleerd door te lezen, te leren en cursussen te volgen.

Yep, mijn entertainment is o.a. het lezen van non fictie psychologische boeken. Ik heb een passie voor verhalen, die bundel ik samen in mijn eigen Docu serie; Monica vindt verhalen, ben gek op hiken en snorkelen.

Ik heb bijna altijd in de Mode Industrie gewerkt, teams aangestuurd, sales en marketing en klantenbinding gedaan –  afgezien van mijn allereerste baan, bij Kitsch & Kunst aan de Rotte – daar was ik hoofd van mijn eigen 400m2 kinderafdeling – ik verantwoordelijk was voor de inkoop, verkoop en de styling van alles wat met kinderkamers te maken had – totdat ik in 2014 mijn eigen coachingspraktijk startte.

Ok, maar wie ben je? Wat ben je?

Hahah ik heb altijd al een hekel gehad aan deze vraag; Wie ben je? Wat doe je? Bleg!!!!

Ik vind het oprecht een beetje gek…want ik ben niet de persoon die ik vorige maand was, snap je? Maar ik snap ook dat het heel helpfull is voor mensen om mensen die ze niet goed kennen, enigzins te ‘labelen’, dat vind ons brein zo fijn. En zoals je ziet rete-eigenwijs, dit is niet de standaard over mij pagina, waar ik deel wat ik zo graag op mijn pizza vreet…maar als je het echt wilt weten is dat geitenkaas met ham en rucola 😉

Naast alle mooie termen, als schaduwwerker ( ik hou echt wel van die rauwe, donkere onderwerpen in ons leven) lichtwerkwer, spiritual soul, empath, lyran starseed, zie ik mijzelf allereerst en bovenal als een kind van God.

Al die labels betekenen eigenlijk niets, ik blijf nog steeds wie ik ben en blijf doen wat ik doe, ongeacht of iemand mij als empath of lichtwerker ziet, ik reil en zeil bij het woord van God. Wat mij niet beter maakt dan een ander, we zijn allemaal onderdeel van het Universum.

Je hoeft geen lichtwerker te zijn om je beter over jezelf te voelen, dat doe ik ook niet. Je bent goed genoeg en speciaal precies zoals je bent. Trust me, you are.

Heb je helemaal afscheid genomen van ‘Spiritualiteit?

Oh deze vraag!! Nee zeker niet, ik geloof enorm in persoonlijke, financiele en onze spirituele ontwikkeling, maar niet vanuit dat er iets mis is met je. We zijn allemaal heel en compleet, alleen niet af. Er is nog zoveel onbenut potentieel. In een ieder van ons en ja ik zal Mo niet zijn, als ik hiermee bezig zal blijven. Ik geloof in Spiritualiteit in zijn oorspronkelijke vorm.  Kortom, behandel een ander – in wat je ook doet – zoals je zelf behandeld wilt worden. Wees integer en doe dingen vanuit de juiste intentie. Intentie is alles.

Laat de wereld mooier achter dan dat je hem aantrof, is een beetje mijn motto,

Xx, Monica