Er is nog veel meer waar dit vandaan komt, maar dit geeft je in ieder geval een goed idee waar je op moet letten.

1.Toxische Marketing

In essentie is bijna alle marketing emotioneel gedreven, het doel is om bepaalde gevoelens op te wekken, die je helpen te associëren met een bepaalde persoon of merk OF om je bang maken, om een reactie uit te lokken, zodat je actie neemt.

Wees alert op het soort emoties die opgewekt worden bij bepaalde boodschappen en de dwingende taal die coaches gebruiken in het delen van hun boodschap. Vele gebruiken schaamte, angst en drukken op gevoelens van je bent niet goed genoeg om je over te halen om mee te doen met hun programma’s.

2. Pijn punt marketing

Marketing op pijn punten is heel simpel; oplossingen bieden: Vertel klanten hoe je product/ service hun probleem oplost. Het is onderdeel van de waarde propositie en daar is niets mis mee.

Veel online coaches – hebben niet echt een kwantificeerbare waarde te bieden – dus er moet een illusie gecreëerd worden, die aansluit in het koppie van de potentiële klant. Dit doen ze onder andere door druk uit te oefenen op de potentiële klant zijn onzekerheden, trauma’s en de basis overlevingsangsten. Vooral het gebrek aan geld, is er 1 die vaak gebruikt wordt.

3. Schaarste triggers

Het triggeren van basis overlevingsangsten is een favoriet onder de toxische business coaches. Ze zullen je alles vertellen over hoe jij in een armoede mindset zit. Bijvoorbeeld;

‘Ik kan het niet betalen’. Ja precies, dat is precies de reden dat je geld situatie is, zoals hij nu is. Als je steeds blijft zeggen dat je het niet kunt betalen, nou wat denk je? Dan kun je het inderdaad niet betalen. Met deze mindset zul je nooit het geld aantrekken waar je naar verlangt.

Er wordt een ‘probleem’ gecreëerd die helemaal niet eens hoeft te bestaan, maar nu ben je bang dat je een armoedige money mindset hebt.

4. Je schuldig voelen

Éen manier waarop mensen veel geld betalen voor programma’s of diensten die geen waarde bieden is het om hun potentiële klanten, systematisch te laten voelen dat zij hun verantwoordelijkheid hebben laten liggen en dat dat het probleem is van waar ze nu zijn en daarvoor kunnen ze dus iemand veel geld betalen zodat ze geholpen worden om hier overheen te komen. Terwijl er in essentie helemaal geen probleem hoeft te zijn.

Ze creëren een probleem in je koppie door deze te koppelen aan angst en schaamte, kunnen zij zich zo voordoen als de held met een magische oplossing voor jouw probleem.

Dit doen ze door jouw zelfwaarde steeds te ondermijnen. Door bijvoorbeeld te zeggen; Ik geloof in leapen, beslissen, betalen en gaan’. ‘Je bent niet gecommitteerd genoeg’. ‘Stop playing small’. ‘Je Imposter syndroom speelt op’

‘Je stelt jezelf teleur’ ‘Je stelt je klanten teleur’. (angst voor teleurstelling)

‘Je werkt niet hard genoeg’. ‘Je hebt die omzet niet gehaald omdat je dit fout hebt gedaan’. ( angst voor falen)

‘Je hele manier van denken is verkeerd’. (gaslighting)

5. Buitengewone claims maken

‘Run een 7 figure business door slechts een paar uur per dag te werken’

‘Ik deel het geheim met je, om binnen nu en 3 maanden 50K omzet te doen’

‘Ik werd in 1 klap millionaire door dit te doen…’

6. Dreamy marketing

Zou je miljoenen willen verdienen? Meer geld willen verdienen dan dat je ooit hebt kunnen dromen? Je huidige baan opzeggen? Gesetteld zijn voor de rest van je leven?

Droom jij ook van vrijheid, flexibel je tijd indelen en plezier? Deel zijn van een community? Wil jij ook betekenisvolle en langdurige vriendschappen hebben?

DOEL: Mensen focussen op wat ze zo graag willen en dan zeggen dat jij het geheim hebt om hun te helpen om daar ook te komen.

Als deze tactieken zijn gecreëerd om je angsten, onzekerheden te exploiteren en de triggeren een fawning trauma response. ( fawning is het pleasen van anderen )

In a nutshell:

Als je de caption leest van een coach en het geeft je een gevoel van twijfel, je minderwaardig voelen, het gevoel dat je lui bent, of je er gewoon rot bij voelt, dat is een rode vlag dat je emotioneel gemanipuleerd wordt.

Dit blog heb ik geschreven naar aanleiding van de gesprekken die ik heb gevoerd in n.a.v. de omstandigheden die momenteel plaatsvinden in coachingsland. Dit betreft een samenvatting uit de ervaringen, waaronder die van mijzelf.

Laat gerust weten in de comments of je dit herkent en -of dit helpfull is,

Xx, Monica