Ik ben helemaal voor dat we allemaal (meer) onze waarheid moeten kunnen spreken. Vrijheid van meningsuiting tenslotte! Maar het betekent niet dat je beschermd bent tegen de gevolgen. Meningen zijn als buttholes, iedereen heeft er een.

Jouw waarheid is slechts een versie, een interpretatie van de Waarheid, en het kan zo dicht bij de absolute Waarheid zijn of zo ver weg van de absolute Waarheid als je huidige plek in je spirituele evolutie je toelaat, te snappen. En dat is de waarheid ;).

Maar we moeten kunnen zijn wie we zijn en geloven wat we geloven!

Ook waar, right? Zolang we één ding in overweging nemen: 

Je moet voorbereid zijn op de onvermijdelijke les dat wat je vandaag als een absolute waarheid beschouwt, dat op een bepaald moment in de toekomst uiteindelijk niet meer zal zijn. 

Dat is de aard van evolutie. Dingen veranderen. Je ontdekt nieuwe informatie en wat je ooit dacht dat een solide ervaring was, wordt plotseling in een nieuw licht gezien, en je realiseert je dat wat je oorspronkelijk dacht misschien niet helemaal was zoals het in werkelijkheid was. ( zoals de hele new age filosofie voor mij nu geëvolueerd is in een andere waarheid )

Het probleem met “spreek je waarheid” is dat mensen gehecht kunnen raken aan die ervaring en afhankelijk kunnen worden van die ervaring, en ze nemen die ervaring op in een deel van hun identiteit, en als ze later nieuwe informatie vinden die hun oorspronkelijke kijk verbreedt, kan er een interne crisis gecreëerd worden en vallen ze uit elkaar. En de harde les is geleerd. 

De beste manier om met dit soort dingen zaken om te gaan, is door een gezond evenwicht te vinden tussen geloof en scepsis, afstand te houden van de ervaring zelf en geen conclusies te trekken over intuïtieve informatie totdat je “alle feiten” hebt gekregen, bij wijze van spreken. Toets ten alle tijden ALLES naar jouw eigen waarheid, heb ik ooit geleerd en deze geldt nog steeds. Je kunt je jouw waarheid ook zien als een kader waarbinnen je opereert ( en als je eenmaal beter weet/ kent, kun je daar ook weer vanuit handelen, hé evolutie 😉 )

Dus beschouw dat ding gewoon als een mogelijkheid die op elk moment in de nabije toekomst goed of fout blijkt te zijn. Stop het in een doosje en kijk wat er zich nog meer ophoopt naarmate je verder gaat.

Spirituele Leraren zijn verantwoordelijk voor meer mensen dan alleen zichzelf 

Je waarheid spreken krijgt een heel nieuwe betekenis als je een spirituele leraar wordt. (Sommige)  Community Leaders met een platform, mensen die zichzelf in gezaghebbende posities hebben geplaatst. Het hebben van die platforms is een vorm van macht en invloed, en om de woorden van de wijze Uncle Ben van Spiderman te citeren: ‘ With great power, comes great responsabillity’.

Nogmaals, als business owner, coach, spiritueel leraar, is onze waarheid niet DE Waarheid. Als we onze waarheid presenteren als de Waarheid, sluiten we de deuren/ ruimte voor de persoonlijke mening van iemand anders, laat staan de mogelijkheid tot een respectvol dialoog….en als we het verder trekken….dan creëren we polariteit en dat brengt ons veel verder af dan waar we de meeste van ons uiteindelijk terecht willen komen. Een harmonieuze samenleving voor alle wezens.

(Waar het vaak ‘misgaat’ is dat mensen, door de overvloed aan informatie en afleiding, veel minder onderzoek doen, naar waarom iemand een mening heeft over een bepaald onderwerp. De informatie die voorbij op je scherm, wordt in veel gevallen al snel afgedaan als een tinder swipe naar links of rechts…..geen idee, maar je snapt me. Terwijl er wel degelijk nuance in de waarheid van sommige zit.)

Als spirituele leraar en digitale influencer heb je een grotere verantwoordelijkheid dan alleen over jezelf. Je hebt een verantwoordelijkheid tegenover je community. Die verantwoordelijkheid komt met het vermogen om mensen zowel te genezen als te schaden met de ideeën die je deelt, in veel gevallen heb je een community hebt opgebouwd van mensen die naar je kijken als iemand met kennis.

Wanneer we dit punt bereiken, leven we ons leven in dienst van een groter goed. Het gaat niet meer om ons. 

En nee, als individuen zijn we niet direct verantwoordelijk voor andermans gedachten, gevoelens of keuzes. Maar onze acties en woorden dragen wel bij aan het klimaat waarin mensen leven waarin ze hun gedachten over zichzelf bepalen, en als coaches, genezers, influencers en dergelijke hebben we een vorm van macht over de mensen die naar ons opkijken als rolmodel en het is onze plicht om die macht op verantwoorde wijze te gebruiken, zodat we zelf geen misbruiker worden van de mensen die we beweren te helpen.

De grootste uitdaging die we hebben als het aankomt op onze waarheid spreken, is accepteren dat niet iedereen het eens is met ons en dat we een ander, die een totaal andere mening heeft, nog steeds moeten kunnen blijven zien als mens.

Xx,

Monica